Yolculuk
Atatürk hava alanında 1.5 saat önce olursanız kolaylıkla
işlerinizi halledip ucağa binebilirsiniz. Sizi bilmiyorum ama biz önce Pekin sonra aktarmalı Nanjing'e geldik. Yurt dışı çıkış harcını daha önceden bankadan yatırısanız havalimanında kolaylık yaşarsınız. Türkiye'den Check-in yaparken valizle
rinizi almayacağınızı iyice tembih edin aktarım işinin havayolu şirketi tarafından yapılmasını isteyin. Bunu üstüne vurgulayarak söyleyin. Biz sadece söyleyip geçtik ama olmadı Pekin'den valizlerimizi kendimiz taşıdık ufak bi problem yaşadık.
THY ve AirChina, star alliance üyesi şirketlerdir. Daha önce miles&smiles üyeliğiniz yoksa THY'nin sitesinden üye olup üye numaranızı bir yere kaydedin. Check-in yaparken biletlerinizi almadan once numaranızı söyleyin. Böylece uçuş puanı kazanırsınız. Yaklaşık bir uçuş yapabilecek puan kazanabilirsiniz.
Ekonomik sınıf bagaj sınırı 20 Kg. Bazı arkadaşların 25-26 kg gelmesine rağmen herhangi problem çıkarmadılar. Alışveriş sebebiyle dönüşte daha fazla bagajınız olacağını hatırlatmak isterim ona gore bagajınızı ayarlayın. Yanınıza ne almanız gerektiğini birazdan bahsedeceğim.
Uçak kalkış saatlerinde 1 saate varan gecikmeler olabiliyor. İstanbul - Pekin arası yaklaşık 9.30 saat sürüyor. THY uçağında arkalarda boş yer varsa daha geniş yerlere yayılmanızda problem çıkarmıyorlar. Aktarma yapacağınız uçakta, daha önce Çin yemeği yemediyseniz ilk Çin yemeğinizi yiyebilirsiniz :) bu kısımda zorlanabilirsiniz. Herkesin damak tadı farklı ama Çinlilerinki baya farklı :)
Otel
Nanjing'e gelen varsa büyük ihtimalle aynı otelde kalırız. Fakat diğer şehirlere gidenlerin durumu hakkında yorum yapamayacağım. Ben yine de bilgi olması amaçlı kaldığımız Motel168in (Çin'de büyük bir otel zinciri) şartlarından bahsedeyim. Göndereceğim fotoğraflardan da inceleyebilirsiniz zaten. Otelin özellikleri ve şartları;
Otel Türkiye' deki 3 yıldız otel ayarında.
Bütün kanalları Çin'e ait olan TV.
Bir çalışma masası.
Bez dolap yaklaşık 200*100*80 ebatlarında.
Çift kişilik yatak.
Banyosu ve tuvaleti temiz. 24 saat sıcak su.
Ücretsiz kablolu internet. Kablonun uzunluğu sadece masada kullanıma uygun uzunlukta.
Bizim otellerimizde de olduğu gibi her gün havlu, şampuan, diş fırçası değişimi yapıyorlar. Ancak kendi şampuanınızı getirmenizi tavsiye ederim.
Bazı odalar biraz daha geniş. Bazıları karanlık boşluğa felan bakıyor.
Isıtma odadaki klima ile sağlanıyor. Nanjing Çin'in orta kesiminde. İstanbul ile paralel bir mevsimi var. Çok az daha soğuk denebilir. Odayı sıcak tutabilmek için klimayı sürekli çalıştırmak gerekebiliyor. Dolayısıyla odadaki hava kuruyor. Bu sebeple önemli olmayacak ölçüde solunum problemi yaşayabilirsiniz (boğazınızın kuruması, dudağınızın çatlaması gibi).
Çamaşır yıkama (laundry) konusunda başlarda problem yaşadık. Otelin gösterdiği çamaşır yıkama odası bizim yapamayacağımız cinsten. Merdaneli gibi bi makinede 15 dakika yıkayıp başka bi makineye atip vs. vs. Kurutma odası da bildiğiniz çatıda çamaşır asma yeri. Biz bunu yapamayacağımızı söyledik. Dışarıdan laundry'e veriyoruz. Onlar yıkayıp getiriyor. Laundry biraz pahalı burada. 30-50 liraya 10-15 parça kıyafetinizi yıkatabilirsiniz.
Yemek
Çinde en çok zorlanacağınız kısımlardan birisi. Tamamen farklı bir kültür, tamamen farklı damak zevki :) Yemekleri çok değişik kokuyor. Yemeklerin üzerindeki soslar bize göre çok farklı. Kötü demek istemiyorum. Çünkü 1.5 milyar insan bunu yiyor. Domuz, köpek, sakatat yaygın. Mc donalds ve Kfc lerde bile alışık olmadığımız bir koku var ama zamanla alışıyorsunuz bu kokuya. Tavuk istediğiniz zaman tavuğun ayağı çıkabiliyor tabağınızdan :) Herkesin damak zevki farklıdır. Kendi damak zevkime yakın bulduğum, yiyebildiğim yemekleri; balık, pilav (tuzsuz ve tane tane değil yağsız ve bütün halde), brokoli, KFC nugget ve hotwings, MCdonalds big mac menü, Burger King whooper ve bazı çeşit noddlelar. İlk başlarda kokuları ağır geliyor zamanla alışıyorsunuz. Ekmek alışkanlıkları yok ama marketlerde bizim UNO gibi tost ekmekleri bulunmakta. Bazıları cok tatlı kek gibi. Alırken kokaklarsanız anlayabilirsiniz.
Kahvaltı adına bizden tamamen farklılar. Peynir zeytin bilmiyorlar desem doğrudur. Beyaz peynir zaten yok. Yine sadece marketlerde tost için kaşar dilim peynirler var. Suguo, Çin'in en büyük marketi. Nanjing'de 4-5 tane Carrefour var. Buralarda yurt dışı ihraç bölümü mallarında birkaç Alman ya da Hollanda kaşarı ve krem peyniri bulabilirsiniz. Biz kahvaltı problemimizi marketten aldığımız bu peynirler, domates, salatalık, reçel ve tost ekmeği ile hallediyoruz.
Türkiyeden gelirken eski kaşarlardan ya da bozulmayacak tulum peynirlerden ve ufak bir kavanoz zeytinlerden ve çabuk çorbalardan getirin. O geçiş süresini atlatmada yardımcı olur. Herkes çubuk kullandığı için bazı restoranlarda çatal bulmakta zorlanabilirsiniz. Yine gelirken plastik çatal getirmenizde fayda var. Çin çay memleketi. Bizim demleme çaylari bulamasanız da :) sallama çaylarla idare edebilirsiniz. Bir sürü yeşil çay var zaten. Bunlar da denenebilir.
Nanjing'de bir Türk Restoran bulduk. Burada Türkiye'deki tatların yanina yaklaşamayacak :) ama çindeki en güzel yemekleri, kebap ve pide çeşitlerinden yiyebilirsiniz.
Kewpie - Blueberry (yaban mersini) Recel. Türkiyede yok bu meyve. Gayet başarılı bir recel yapmışlar :) tavsiye ederim
Meyvelerden; portakal, elma, mandalina, kivi, muz meyvelerini her markette bulabilirsiniz. Fiyatlar zaten çok uygun. Burada bulunan Türkiyede yaygın olmayan tropikal meyvelerden Pomelo, Dragon Fruit u tavsiye ederim.
Malesef domuz çok yaygın. Domuz yemiyorsanız İngilizce menülerde; pork, ham, bacon yazılarına dikkat edin lütfen.
Ofis - Egitim
Ofis ortamı bildiğiniz kübik sistem. 4-6 masalık yerler şeklinde. Güvenlik gereği fotoğraf yasak olduğu icin gönderemiyorum. İnternet erişimi yok. Lenovo masaüstü sistemler. Kasaların arkası kilitlenmiş. Güvenlik seviyesi yüksek olan yerlerde kameralı cep telefonlarınızı cebinizden çıkarmamanızı isteyebilirler. Kişisel bilgisayar ya da fotoğraf makinenizi zaten getirmeniz istenmiyor. Bizim bulunduğumuz bölüm için güvenlik seviyesi düşük olduğu için bunlara çok fazla dikkat edilmiyor. Eğitim beklediğiniz kadar organizasyonel olmayabilir. Verilen eğitimlerde İngilizce anlaşma problemi yaşayabilirsiniz ama basit cümlelerle, bir şekilde anlaşıyorsunuz. Geliştireceğiniz projenin detaylarını çok iyi biliyor olacaklar ama aktarmada problem yaşayacakları için herşeyi sormanızı tavsiye ediyorum. En basit şeyi bile sorabilirsiniz. Zaten çok yardım severler. Kendi çabalarınızla da kodları incelemeniz, veritabanı yapısına bakmanız gerekecek. Türkiye'deki gibi saat burada da öğlen tatili 12-13.30. Çinliler öğlen 12.30 gibi öğlen uykusuna yatıyorlar. Bazılarının uyku tulumları bazılarının bez şezlongları var. Uyuma vakti bunları açıp ya da yere serip 45 dk - 1 saate yakın uyuyorlar.
Çince
Geldik işin en kolay kısmına :p Tonlamanin çok değişik (4 çeşit) alfabesinin tamamen farklı olduğu dil. Çince karakterler (Japoncada Kanji) çok karışık. Bir yere gideceğiniz zaman Çinlinin birine o yerin ismini Kanjilerle yazdırıyorsunuz taksi şoförune verip devam ediyorsunuz :) Çinlilerin isimlerini sorduklarında birkaç defa tekrarlatıp ayni tonlama ile söylemeniz gerekiyor ki ismini düzgün telafuz edesiniz :) çoğu ingilizce isme sahip... tam hatırlamıyorum ama learnchinese.com adresinden günlük birkaç selam sabah kelimelerini öğrenebilirsiniz. iPhone'unuz varsa Çince - İngilizce çeviri uygulamaları var onları da kurabilirsiniz. Türkçe İngilizce Çince kartlar bazen yardımcı olabilmekte. D&R' da satılıyor bildiğim kadarıyla.
Alışveriş
Çin gerçekten Türkiye'ye göre oldukça ucuz bir ülke. Her ürünün çakması mevcut :) orjinal çakmalardan ama :p. 200 lira nokia n97 alabilirsiniz ama 5mp lik makinenin kamerasını açınca VGA ile karşılaşabilirsiniz. Türkiye'ye göre herşey ucuz bariz fark olan makineler. Fotoğraf makineleri (özellikle profesyonel makineler... Sony a700, Nikon d90 1600 lira civari. Türkiye'de 2400 civarı). Telefonlar (blackberry, htc, samsung) (nokia e71 mesela 450 lira civarı) bilgisayarlarda cok fazla fark yok. Sadece Maclerde fark bariz fazla. Spor malzemelerinde yine farklar çok fazla. Çantalar ucuz. Marketlerin hemen hemen hepsinde Visa, MasterCard, American Express geçmemekte. Sadece carrefour ve birkaç mağazada rastladık malesef. Bu belki daha uluslararası olan Shanghai ve Shenzhen'de farklıdır.
100 RMB ye çok rahat market alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.
UNO Tarz ekmek - 5 RMB
Muz 500 gr - 2,5 RMB
340 gr Blueberry Recel - 11 RMB
Yurt dışı malları biraz daha pahalı - 250 gr Hollanda peyniri 35 rmb
Corn flakes - 15 Rmb
1 litre süt - 7 rmb (tr ile aynı hemen hemen)
KFC 6li nugget - 11 rmb
Mc Donalds Big Mac Menu - 23 RMB
Ulaşım - Haberleşme
Çinde taksi kullanmak gerçekten çok ucuz. Yarım saate yakın mesafe gittiğinizde 40 Rmb para veriyorsunuz. 9 Rmb den açıyor taksimetreyi. Sonra birer birer artıyor. En sonunda taksimetre yazan paradan 1 rmb fazlasını veriyorsunuz. Benzin parasıymış :) Otobüsler ve metro da denenebilir, onlar da 1-2 rmb ye götürüyor.
Türkiye'deki tanıdıklarınızı aramak için şirketin telefonunu kullanabilirsiniz. Ankara'daki VoIp santrali üzerinden ulaştırıyor sizi. Sabit hatları arayamıyorsunuz. Kendi aranizdaki iletişimi ise buradan alacağınız China Mobile hattı ile sağlayabilirsiniz. Bu işlemi gelir gelmez yapın. 50 rmblik kontör yükleyin. Türkiyeyi aramazsanız cok rahatlıkla 10 gün yetiyor. Kendi aranızda dakikası 0.1 rmb ye konuşuyorsunuz. Türkiye'yi ararsanız dk 8 rmb. Yalnız şu işlemi yaparsanız 179510090Numara dksı 4.5 rmb ye konuşursunuz.
Para Transferi
Gelirken üzerinizde dolarla gelin. Türkiyeden TL ya da CNY getirmeyin. Çin dışındaki CNYler genelde sahte para çıkıyor diye okumuştum biryerlerde. Havalanında ve bankalarda dolarınızı bozdurabilirsiniz. Bankalar haftasonları açık. 24 saat açık olan bankalar var. Heryerde banka bulabilirsiniz. Para bozdurma işlemlerini Bank of China'da yaparsanız süreden kazanırsınız.
1$ = 6.75 Rmb. Onun dışında çoğu bankada visa, mastercard bankamatiği bulabilirsiniz. Türkiye'deki hesabınızdan para çekmek için bunları kullanıyorsunuz. Bunların kuru haliyle biraz düşük ama cüzi miktarlar. Normalde 1 TL = 4.54 CNY Bankaların kurları 4.38 - 4.45 arasında. Yani bankamatikten 2000 RMB çekerseniz 440 düşmesi gerekirken 455 lira düşebilir. Bu bankanın kuruna göre değişiyor.
Comments
çok faydalı bilgiler. ;))